ŞEMSİYE SADECE YAĞMURDAN KORUNMAK İÇİN MİYDİ?

  



  Şemsiye’yi kim icat etti tam olarak kim buldu söylemesi zor, şemsiyenin tarihçesi çok eski zamanlardan beri birçok uygarlık tarafından kullanıldığını biliniyor. Şemsiye eski zamanlardan kalma birçok antik kabartmada bile yer almaktadır. İlk şemsiyenin kullanımına M.Ö. 1200 yıllarında mezopotamya’da rastlanır ve o zamanlar çok sıcak olmalı ki dönemin mısır kralına güneşten korunmak için papirüs bitkisinin yapraklarından şemsiyenin ilk örnekleri yapıldı.
   
  Roma kültürüne de mısırdan üzerinden geçti. Tarihte ise şemsiyeyi yağmurdan korunmak için kullanan ilk millet Çinliler oldu. Çinliler kafayı kullanıp kağıtlara reçine sürerek su geçirmez olmasını sağlayarak yağmurdan korunmak amaçlı kullandılar. Tarihte bile bu adamlar üretici konumdalar. 😊



  16. yüzyıl sonlarında ise şemsiye batı dünyasında yaygınlaşmasını sağlayan faslı gezgin ve yazar Janas Hanway’dı. Londrada kullanarak orada tanınmasını sağlamış hatta seri üretimine de ilk olarak orada başlanmıştır. İlk zamanlarda bir çeşit yağ ile kaplanarak su geçirmez olması sağlanan şemsiyeler siyah bir görünüme sahipti hatta günümüzde de şemsiyelerin siyah renk tercihi ögünden kalma bir durumdur.

  Şemsiyeler çok dayanıklı olmadıkları ve giderek daha çok kullanıldığı için daha dayanıklı modeller üretilmeye başlandı. Şemsiyelerin, saplarının yapımında ahşap ve balina kemiği kullanıldı. 1852’de Samuel Fox adlı bir üreticinin çelik tel kullanmasıyla değişik modeller üretilmeye başlandı.



  Türkiye’de ise ilk örnekler ülke dışından getirilen şemsiyelerin kullanımıyla oldu. 1882 yılında İstanbul’da yaşayan Robenson adlı bir İngiliz vatandaşın üretime başlamasıyla ilk yerli yapım şemsiyeler de kullanılmaya başlandı.

  Dilimize ise Arapça “şamsiyya” ‘dan gelmiştir, şams veya şems güneş demektir, sona gelen iye eki ile “güneşlik” anlamına gelmektedir.
Şemsiye günümüze kadar farklı işlevlerde kullanıldı ve şuan da çok çeşitli modelleri üretilmeye devam ediliyor.

  Yazımızı okuduğunuz için teşekkürler…
Ar-themes Logo

KONULOJİ

LÜTFEN BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP ETMEYİ VE DEĞERLİ YORUMLARINIZI PAYLAŞMAYI UNUTMAYIN İYİ GÜNLER DİLERİM ^_^

2 yorum:

  1. Şemsiye diye geçmemek lazım demek ki :) Bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. bazen bende bu durumu fark ediyorum sürekli yağmurdan korunmak için bir üretim var. yorumunuz için teşekkür ederim bloga hoş geldiniz.

    YanıtlaSil